Voor het melden geluidsoverlast militaire vliegtuigen, zoals straaljagers en helikopters, kunt u terecht bij het Ministerie van Defensie. Zij hebben hiervoor special een online klachtenformulier, die u hier kunt vinden. Voor geluidsoverlast van militaire vliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven dient u een apart formulier te gebruiken, dat u hier vindt. U kunt ook bellen met het gratis nummer 0800-022 60 33.

Hoe meld je een klacht?

Indien u een klacht over geluidsoverlast doorgeeft, zorg dan dat u de volgende informatie doorgeeft, zodat zij u snel kunnen helpen:

  • Waar doet de klacht zich voor? (noem uw adres of een station/vliegveld)
  • Is dit een eenmalige klacht of komt het vaker terug?
  • Indien het vaker voor komt, noem de frequentie (elke dag, eens per week, etc)
  • Wat is het tijdstip dat de klacht zich voordeed?
  • Hoe lang duurde de overlast? (10 minuten, uur, gehele middag)
  • Wat was de oorzaak van de geluidsoverlast? (trein, vliegtuig, werk aan de weg, burenfeestje)
Blijf altijd rustig en beleefd!
Denk eraan dat de medewerker die u krijgt te spreken of die antwoordt op uw email of brief u altijd wilt helpen, ook al heeft hij of zij niet altijd direct de oplossing voorhanden.

 

Vliegoefeningen

Defensie houdt regelmatig oefeningen. Dit is nodig om de militairen op een hoog niveau te houden. Indien u wilt weten of er bij u in de buurt vliegoefeningen gepland zijn, dan kunt u dit hier controleren.

Laagvliegen

Militaire vliegtuigen moeten op een bepaalde hoogte vliegen. Lager mag dus niet. De minimale vlieghoogte verschilt per toestel:

  • Jachtvliegtuigen: minimaal 360 meter (1.200 feet);
  • Helikopters: minimaal 50 meter (150 feet);
  • Propellervliegtuigen: minimaal 300 meter (1.000 feet);
  • Voor opleidingsdoeleinden bestemde propellervliegtuigen: minimaal 150 meter (500 feet).

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Militairen moeten ook trainen om laag over de grond te kunnen vliegen. Hiervoor is 1 gebied aangewezen. Militairen vliegtuigen die trainen voor laagvliegen komen in de buurt van Eibergen Nederland binnen en gaan noordelijk via Almelo richting Slagharen, om daarna af te buigen naar rechts, richting Musselkanaal. Vanaf daar loopt de route naar Duitsland.

De harde knal

U herkent het vast wel. Ineens uit het niets hoort u een harde doffe knal. Vlak daarna volgt het geluid van een straaljager. Dan weet u dat een straaljager door de geluidsbarrière is gegaan. Officieel heet dit de Sonic Boom. Het toestel vliegt dan harden dan 1.200 kilometer per uur. U zult misschien afvragen waarom dit nodig is. Kunnen ze niet gewoon wat langzamer vliegen, zodat ze onder de geluidsbarrière blijven? Er is echter een reden dat dit toch soms moet. Als er direct gevaar is, dan moet er snel ingegrepen worden, bijvoorbeeld als er een onbekend vliegtuig het Nederlands luchtruim in vliegt. Ondanks dat Defensie oefeningen of controles met de Sonic Boom zoveel mogelijk boven zee uitvoeren, om geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen, kan het zijn dat u toch wel eens hinder ondervindt. Nu weet u in ieder geval dat dit niet zomaar voor de lol is.

Melden geluidsoverlast van andere vliegtuigen

Voor niet militaire vliegtuigen hebben we een aparte pagina gemaakt, waar u uw klachten van geluidsoverlast kunt melden.
Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren